Akran Zorbalığı Etkinlik Kitabı

Çocuğun kendi yaş grubundaki diğer kişi veya kişilere karşı olan fiziksel ve sözel saldırganlık davranışlarının tümü akran zorbalığı olarak tanımlanır. Bir kişi tarafından uygulanabileceği gibi bir grup tarafından da bir kişiye şeklinde görülebilir. Bu saldırganlık davranışları:

• Kişiye küçük düşürücü lakaplar takması
  • Dış görünüşüyle alay etmesi
  • Tehdit ve şantajda bulunması
  • Fiziksel şiddet uygulaması
  • Şiddet kullanarak istediğini yaptırma
  • Hakkında gerçekdışı olumsuz dedikodular çıkarma
  • Kişisel eşyalarına el koyma ve zarar verme şeklinde örneklenebilir.

Akran zorbalığına uğrayan çocuklar genellikle yaşadıkları bu olumsuz durumu bir yetişkine anlatmaya çekinirler. Bunun birçok sebebi olabilir: yetişkinlerin kendisine inanmayacağı inancı, şikayet ettiği anlaşılırsa daha sert zorbalıklara maruz kalacağı korkusu, zorbalar yerine kendisinin cezalandırılacağı korkusu vb. Sessiz kalıp zorbalığa boyun eğdiklerinde de durum kendileri için içinden çıkılmaz bir hal alabilmektedir.

Sürekli olarak zorbalığa maruz kalmak mağdur çocuğun psikolojisini buna bağlı olarak da aile ve sosyal ilişkilerini, okul yaşantısını olumsuz etkileyeceği için bu durumun erken farkına varıp önlemini almak önemlidir.

Aşağıda Akran Zorbalığı konusunda öğrencileri bilgilendirici etkinlikleri kapsayan bir kitapçık bulunmaktadır. Sınıftaki etkinliklerinize uyarlayarak kullanabilirsiniz.

Yayın: 12.10.2021 - Güncelleme: 05.10.2022 14:05 - Görüntülenme: 265